"Етнічний українець": як ідентифікує себе більшість жителів Донбасу

При цьому вони все рідше називають себе громадянами України

У 2019 варіант "етнічний українець" для самоідентифікації вибрало найбільше респондентів серед жителів підконтрольної українському уряду території Донбасу - 29%. Ще в 2016 році таких було 11,4%, передає видання "Главком", посилаючись на дані, отримані соціологами берлінського Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень.

У той же час, з визначенням "громадянин України" погодилися лише 26% опитаних. Під час дослідження 2016 року "громадянами України" себе вважала більшість респондентів - 53%.

На думку авторів звіту, це пов'язано з розчаруванням населення прифронтових територій Донецької і Луганської у підтримці з боку центральної влади.

"Не дивлячись на невизначеність свого становища в українській державі, самоідентифікація як етнічних українців дозволяє відмежуватися від війни і від Росії", - йдеться в звіті про дослідження.

Дослідження також показало, що жителі т.зв. "Л / ДНР" мають значно більш неоднорідну ідентичність. 21% респондентів ідентифікували себе одночасно і російськими, і українцями. На другому місці - регіональна самоідентифікація: 18% вважають себе насамперед жителями Донбасу. Громадянами України ідентифікують себе майже 13% жителів непідконтрольних територій, а громадянами самопроголошених республік - 12%.

Нагадаємо, видання "Донбас. Коментарі" повідомляло про рішення Кремля спростити процедуру отримання російського громадянства для жителів Донбасу.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.