Перемир'я на Донбасі: чим все закінчиться цього разу

Українська сторона рішуче заявляє, що не буде порушувати умови перемир'я. Водночас, складно спрогнозувати, як себе поведуть окупанти

За першу добу нового перемир'я на Донбасі було зафіксовано три обстріли з боку бойовиків. Про це йдеться в ранковому зведенні штабу ООС 28 липня. 

"Зокрема, в районі населеного пункту Водяне противник відкривав вогонь по позиціях українських вояків з гранатометів різних систем і стрілецької зброї, а біля Південного здійснив обстріл з автоматичних гранатометів станкових, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Українські захисники вогонь у відповідь не відкривали. Втрат серед наших воїнів в результаті ворожих обстрілів немає", – відзначили в штабі.

"Коментарі" разом з експертами спрогнозували, наскільки успішним стане перемир'я цього разу.

Перемир'я на Донбасі: плани України та Росії

Політолог Кирило Сазонов зазначає, що всі прекрасно розуміють, що Росія порушить перемир'я. Просто тому що в ситуації з припиненням вогню у Кремля пропадають важелі тиску на Київ. Україна, підкреслює політолог, реально хоче припинення обстрілів і готова зі свого боку не стріляти.

"Про це Зеленський говорив на переговорах з самого початку: ми хочемо припинення вогню. РФ погодилася, але порушить слово, – впевнений Кирило Сазонов. – Тому що Україна не погодиться на вибори в ОРДЛО під дулами автоматів і на зміни в Конституцію. Так що перемир'я за українською ініціативою, яка порушить РФ, просто можливість для наших дипломатів вимагати посилення санкцій".

Перемир'я на Донбасі: основні проблеми

Соціолог, експерт з комунікацій Дмитро Громаков впевнений, що головна проблема цього перемир'я – слабкі комунікаційні позиції української сторони.

"Всі політики прекрасно розуміють токсичність цих домовленостей. І не коментують їх, кинувши військових на амбразуру. Тим самим підриваючи довіру до командування армії та в цілому, – підкреслює експерт. – Та це ми вже не говоримо про мобілізаційний та кадровий потенціал армії, який почне погіршуватися, тому як мотивовані на активні бойові дії фахівці будуть звільнятися".

Турбує Дмитра Громакова і те, що політична частина домовленостей так і не була розкрита.

"Наприклад, історія зі Спільним центром з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК). Адже у своїх заявах ніхто з українських парламентерів не сказав, що в СЦКК входять російські і українські офіцери, – пояснює експерт. – Ніхто не уточнив, чи досягнута домовленість про повернення росіян і українців на точки спостереження? І про який режим тиші ми говоримо, якщо на сьогодні СЦКК не працює і верифікатора дотримання режиму не існує?"

На думку Дмитра Громакова, перш ніж робити заяви про старт таймера режиму тиші, треба було б поставити умову, що домовленості набувають чинності з моменту появи верифікатора.

"А зараз ми просто загнали себе в кут", – резюмує експерт.

Раніше про небезпеку легітимізації бойовиків через СЦКК говорила керівник проєктів Центру досліджень проблем громадянського суспільства, аналітик Марія Кучеренко.

Перемир'я на Донбасі: важливі моменти

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко виділив два моменти, пов'язані з новим перемир'ям і ситуацією довкола нього.

"Перше – попри спроби різного роду політиканів налаштувати народ на тему "зради" й зради інтересів України, в суспільстві існує запит на мир, – підкреслює експерт. – Недвозначно на цю тему висловилися і представники Заходу, зокрема США. Всі підтримали новий режим припинення вогню. Є негласний консенсус з цього приводу і між Україною та РФ, що виразилося в телефонній розмові Зеленського і Путіна".

Костянтин Бондаренко упевнений, всі розуміють, що необхідно виводити ситуацію з Донбасом з глухого кута.

"Другий важливий момент – на жаль, є багато тих, хто готовий спровокувати конфлікт з новою силою. Думаю, що провокації, як з боку України, так і з боку бойовиків, матимуть місце. Сподіваюся, вони будуть припинятися. Дуже б не хотілося, щоб покидьки, які заробляють на цій війні, знову взяли верх. І все ж у мене є обережний оптимізм щодо цього перемир'я", – резюмує експерт.

Нагадаємо, думкою про підводні камені чергових домовленостей про режим припинення вогню на Донбасі поділився з виданням "Коментарі" професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.