Припинення роботи Рубіжанської ТВК запобігло зриву виборів командою Шахова - Тасюк

У Рубіжному достроково припинили повноваження ТВК

Центральна виборча комісія прийняла рішення про припинення повноважень всього складу Рубіжанської міської територіальної виборчої комісії, йдеться на сайті ЦВК.

Відповідне рішення про дострокове припинення повноважень всього складу Рубіжанської ТВК у зв'язку з грубим порушенням положень Виборчого кодексу України було прийнято 1 жовтня на засіданні ЦВК.

На думку колишнього голови комісії Миколи Тасюка, якого цитує Facebook-сторінка Штольня, це рішення запобігло зриву місцевих виборів командою нардепа від партії "Наш Край" Сергія Шахова. Своїм рішенням, говорить Тасюк, ЦВК дала правову оцінку бездіяльності деяких членів комісії в зв'язку з відмовою реєструвати кандидатів у депутати від 6 партій і кандидатів на пост мера Рубіжного - ОПЗЖ, "ЄС", "Справедливість", "Слуги народу", партія Шарія і "Україна славетна".

"У роботі комісії склалася ситуація грубого ігнорування норм Виборчого кодексу, порушення процедур голосування та прийняття рішень. Це відбувалося ще до мого призначення після заміни попереднього голови. Тоді роботою комісії чомусь керують не голова, а за його відсутності - заступник або секретар, а "самопризначений" Микола Черничкин. З його подачі вносилися на голосування рішення про відмову в реєстрації партійних списків кандидатів. Все це нагадувало "зрежисований" спектакль, спрямований на недопущення до виборів ОПЗЖ, "Слуги народу" і ще ряду партій", - впевнений Тасюк.

Екс-глава комісії переконаний, що 11 членів Рубіжанської ТВК, незважаючи на те, що були делеговані різними політичними партіями, діяли в команді та саботували роботу комісії.

"Моє прийняття присяги намагалися грубо зірвати, довелося навіть викликати наряд поліції, щоб зупинити беззаконня Черничкина і його групи підтримки серед членів тервиборчкому. Він та інші члени комісії - під тиском або для власної вигоди, приймали рішення під диктовку "команди Шахова". Їх "оглядачі" постійно перебували в залі засідань і спостерігали за роботою. Подальші спроби розібратися в причинах зняття з виборів ряду політсил, а також провести повторне голосування - зустрічало категоричну відмову. І навіть вимога представника ЦВК, який курує область, надати від кожного члена комісії письмове пояснення про причини зняття з виборів партій - було сприйнято в багнети", - розповів він.

На думку Тасюка, рішення ЦВК поклало край правовому свавіллю і дозволить усім учасникам виборчих перегонів отримати рівні можливості.

"Це єдине правильне на сьогодні рішення: обнулити процес реєстрації кандидатів, скасувати незаконні рішення і дати можливість партіям подати документи, незважаючи на те, що терміни вже минули. Рішення ЦВК про припинення повноважень членами Рубіжанської ТВК - вважаю правильним, членами ТВК, які грубо порушували закон і ледь не зірвали вибори - повинні займатися правоохоронці, а виборці - самі вирішать за кого голосувати", - сказав він.

Серед 11 членів ТВК, які нібито представляють інтереси "команди Шахова", - секретар Яна Черниш, Микола Черничкин, Ольга Борзилович, Олександр Жук, Сніжана Калугіна, Ольга Карташова, Денис Лаптєв, Юрій Мандалина, Тетяна Лінда, Ніна Чвірова і Оксана Чернявська.

Відзначимо, що, згідно з ч. 3 ст. 157 КК України "Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача" групою осіб караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк п'ять років.

Нагадаємо, стало відомо, коли можна буде провести вибори на Донбасі.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.