На Донбасі в середу можуть початися бойові дії, - політолог Розенбаум

Причиною відновлення бойових дій на Донбасі можуть стати укріплення, зведені України в сірій зоні вже після підписання угоди про перемир'я

На Донбасі в середу можуть поновитися бойові дії, оскільки Україна зриває перемир'я. Про це на своїй сторінці в Фейсбуці заявив політичний експерт Сергій Розенбаум, пише видання "Вісті".

"Україна зриває перемир'я на Донбасі. По крайней мере, на дану хвилину все виглядає саме так, і вже завтра, 9 вересня на Донбасі можуть поновитися бойові дії та нові смерті. По суті, імпотентна позиція Києва в Мінську може закінчитися зривом перемир'я, що може привести до численних жертв ", - говорить експерт.

За його словами, конфліктна ситуація виникла навколо селища Шуми в сірій зоні. Україна вже після підписання угоди про перемир'я від 22 липня 2020 року звела в цьому селі зміцнення. Глава "ДНР" Денис Пушилін заявив, що дає Україні час до ранку 8 вересня, щоб військові розібрали зміцнення, інакше Донецьк погрожує зруйнувати їх артилерією. В результаті обстріл "ДНР" відклала до середи.

Розенбаум також зазначає, що міністр закордонних справ невизнаної "ДНР" Наталія Ніконорова в своєму листі спецпредставникові ОБСЄ в ТКГ Хайді Грау пише про поступки з боку Донбасу після отримання листа від Леоніда Кравчука. Останній, до речі, прийшов з пристойним запізненням. У підсумку Донецьк чекає, що сьогодні до 22:00 за київським часом Україна підтвердить факт демонтажу  споруд, що порушують умови перемир'я.

"Цікаво, що у Києва було достатньо часу на демонтаж. Питання розглядалося на засіданні ТКГ 2 вересня, що відображено в підсумковому протоколі засідання. Вчора Ніконорова в коментарі виданню "ДАН" заявила, що представники "Народної міліції ДНР" відзначають певну активність українських військових в районі фортифікаційних споруд біля селища Шуми, але "ДНР" невідомо, що саме збирається зробити українська сторона і чи спрямована дана активність на демонтаж споруд або, навпаки, на їх зміцнення ", - сказав політолог.

"Що з цього випливає? Напруга на Донбасі наростає. Завтра о 10 ранку в районі Шумів можуть поновитися бойові дії. Українська делегація в ТКГ нічого виразного з питання порушень Києвом умов перемир'я сказати не може. Виникають підозри, що йде цілеспрямована політика зриву перемир'я. Навіщо? Це питання напевно стосується внутрішньої ситуації в Україні. Ось тільки що скажуть мешканці Донбасу, якщо завтра там знову почне стріляти артилерія?", - зазначив Сергій Розенбаум.




Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.