Маріуполь страждає через викиди заводів Ахметова: з'явилося звернення до президента

Екологічна інспекція не має можливості контролювати виробництво

Депутат Маріупольської міськради Максим Бородін звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати дії, спрямовані на поліпшення стану атмосферного повітря.

"Ми фіксуємо все, що попадається на меткомбінатах. За останній час там сталося дві аварії, говорять про поганий стан обладнання. Але в цілому завод працює в звичайному режимі, викиди йдуть майже постійно, і Азовська екологічна інспекція не діє", - повідомив він.

Відзначається, що эко-активісти міста постійно контролюють викиди з металургійних заводів, але екологічна інспекція не реагує на ці порушення і навіть не має можливості нараховувати збитки та стягувати їх з порушників.

Депутат Маріупольської міськради розповів, що у своєму зверненні до президента він запропонував провести ряд змін у законодавстві. А саме: внести зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення щодо збільшення адміністративних штрафів за забруднення навколишнього природного середовища. Розмір штрафу повинен становити 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за перше порушення і 2400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за повторне протягом року.

Крім того, передбачається внести зміни в Податковий кодекс України і затвердити рентну плату за спеціальне використання морської води у виробничій діяльності металургійних виробництв. У зв'язку з цим ЗАТ "МК Азовсталь" перейде на замкнутий цикл використання води для охолодження виробничих споруд, замість безкоштовного використання щороку понад 800 млн. м3 води Азовського моря, яка повертається в акваторію термально забрудненою.

За словами Максима Бородіна, Офіс президента відповів, що звернення активістів переслали в Кабмін.

"Зі мною вже зв'язалися деякі депутати ВР, які мають намір лобіювати питання екології. Є надія, що в Раді знайдуться люди, які будуть протистояти фінансово-промисловим групам і питання екології почнуть вирішуватися", - підкреслив депутат міськради.

Раніше "Донбас. Коментарі" повідомляв про те, що у двох містах Донецької області спостерігається підвищений рівень вмісту в повітрі шкідливих домішок.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.