У Донецькій ОДА розповіли, як довго шахтарі будуть "сидіти" без зарплати

Невдоволення шахтарів у Донецькій області досягло критичного рівня

Отримати довгоочікувану зарплату шахтарі в Донецькій області не можуть через переоформлення пакета документів у зв'язку з реорганізацією профільного міністерства (Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища) і зміни його назви. Про це виданню "Донбас.Коментарі" розповіли у Департаменті розвитку базових галузей промисловості Донецької облдержадміністрації. Раніше, набув чинності Закон України, який передбачає збільшення на 1 мільярд гривень витрат на вугледобувні підприємства. Надходження цих грошей затримується через вище зазначеного переоформлення.

В департаменті зазначили, що шахтарям у Донецької області заборгували 577,7 мільйонів гривень заробітної плати. Це загальна сума заборгованості. Борг за цей рік склав 425,3 млн. грн. Найскладніша ситуація на ДП "Селидіввугілля", де сума заборгованості досягла 281,6 млн грн, з яких - 215,2 млн грн виникло у цьому році (139,8 млн грн - перед працівниками підприємств).

Все це призвело до того, що шахтарі влаштовують протести на державних підприємствах "Мирноградвугілля" і "Селидіввугілля", пікетують адміністративні будівлі і перекривають автомобільні дороги. І хоч на Луганщині, гроші, на покриття заборгованості із зарплат шахтарів, очікують отримати вже на цьому тижні, ситуація на Донбасі куди складніше.

В прес-службі Донецької ОДА виданню пояснили, що шахти - державні. Тому, облдержадміністрація лише сполучна ланка у вирішенні цієї проблеми. А саме - вони отримують скарги від місцевих мешканців і доносять їх до Кабміну.

Надалі, вирішувати ситуацію в Кабінеті Міністрів України хочуть внесенням змін до постанови "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації вугільної галузі". Паспорт бюджетної програми буде переданий на погодження до Мінфіну.

Тим часом, Державні вугледобувні підприємства проводять інвентаризацію заборгованості з заробітної плати та вносять зміни у статути. При цьому, точної дати, точного місяця або дня, коли шахтарям "прилетить" зарплата в кишеню, назвати не може ніхто.

При цьому, годину тому, Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища України опублікувало інформацію про те, що всі кошти для розрахунків з шахтарями будуть на казначейських рахунках уже сьогодні.

Раніше, видання "Донбас. Коментарі" писало, що близько 200 підприємств з Донбасу і Луганщини вирушили на виставку.



Источник: https://donbass.comments.ua
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.