Стало відомо, що думають про "формулу Штайнмайера" політексперти

Якщо значна частина українців не погодяться на домовленості щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, можлива внутрішньополітична криза

Узгодження "формули Штайнмайера" це не зрада і не перемога, не капітуляція і не мир. Це процедурний крок у переговорному процесі, який дає можливість провести зустріч у нормандському форматі на рівні лідерів країн, висловив свою думку політичний експерт на своїй сторінці у соцмережі Facebook Володимир Фесенко.

За його словами, цю формулу ще треба вписати в Дорожню мапу виконання Мінських угод, у якій необхідно взаємно пов'язати питання безпеки і питання політичного врегулювання.

"Потенційні ризики пов'язані не з "формулою Штайнмайера", а з іншими можливими проблемами - питаннями безпеки і питаннями політичного врегулювання", - написав він.

Володимир Фесенко припускає, що можлива внутрішньополітична криза, якщо значна частина українських громадян і значна частина впливових політичних сил категорично не погодяться на домовленості з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі і влаштують масові протести.

Серед інших проблем політексперт назвав згоду на неприйнятні для України умови проведення місцевих виборів на Донбасі (під дулами автоматів і під контролем так званих "ДНР" і "ЛНР"), а також - якщо "особливий статус" буде отриманий так званими "ДНР" і "ЛНР" (це тоді і буде капітуляція).

"Поки ніяких червоних ліній не перейдено, але існують потенційні ризики і червоні лінії, про які Президент Зеленський і керівництво країни повинні пам'ятати. Всі ключові проблемні питання (формула виборів, питання безпеки і припинення бойових дій, тлумачення "особливого статусу" тощо) залишаються неузгодженими, і всі потенційні ризики пов'язані саме з цими питаннями", - сказав Володимир Фесенко.


Інший політичний експерт, Сергій Фурса, також висловив свою думку щодо "формули Штайнмайера". На своїй сторінки в Fb він написав: "Ключове, що було сказано - вибори повинні пройти відповідно до Конституції України". Він зазначив, що залишається питання лише в тому, що під цими словами розуміють обидві сторони.

"Проукраїнська позиція - вибори можуть відбутися тільки тоді, коли кордон буде під контролем України, у Донецьку та інших містах працюватиме українська поліція, у виборах братимуть участь лише українські партії, а в інформаційний простір повернуться українські телеканали. Якщо це все буде, то можна вважати, що вибори проходять відповідно до Конституції України", - написав експерт.

Сергій Фурса додав, що перший варіант - це наша стара лінія захисту: спочатку безпека, потім політична частина.

"Зрозуміло, що навіть в таких умовах на виборах переможуть не друзі України, не проукраїнські партії. Але фішка в тому, що Росія ніколи на таке не погоджувалася і навряд чи погодиться. Росія не віддасть кордон і силову владу до виборів. А значить це просто заморожує конфлікт і по ідеї повинно зберігати санкції", - написав він.

Експерт додав, що позиція, яку буде нав'язувати інша сторона - розведення військ і одразу вибори, під моніторингом ОБСЄ (Організації з безпеки і співробітництва в Європі).

"Це те, що прийнято вважати капітуляцією. І це капітуляція і є. В такому випадку ми навіки отримаємо в Україні проросійську ракову пухлину, а Путін отримає те, що він і хотів спочатку. Вплив на всю Україну. Це та капітуляція, яка робить смерть тисячі патріотів марною. Але це "мир за будь-якою ціною". Є ймовірність другого сценарію? На жаль, є. Сюди чудово вкладається і перезавантаження ЦВК, і обіцянки того самого миру "будь-якою ціною". І зараз ми просто не знаємо, який сценарій обирає український президент. На жаль", - написав Сергій Фурса.


Раніше "Донбас. Коментарі" писало, що прапор з європейською зіркою підняли в Донецької області.



Источник: https://donbass.comments.ua
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.