Рішення ТКГ про інспекцію у Шумах з окупантами: це «зрада» або крок до миру

Експерти пояснили, чи прийнятно для України спільно з представниками «ЛДНР» проводити інспекцію на українських позиціях

На позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ), скликаному 9 вересня після погроз "ДНР" почати обстріл українських позицій, учасники консультацій домовилися про спільну інспекцію в районі населеного пункту Шуми (недалеко від окупованої Горлівки). "Коментарі" дізналися у експертів, до чого може привести такий крок української сторони, який одні вважають - "зрадою", інші - розумною тактикою заради миру.

"РФ реалізувала цілий сценарій інформаційно-бойової операції"

"Коли побачив цю новину, подумав, що - фейк. Почав зв'язуватися з колегами з Генштабу - вони теж в шоці. На жаль, але виявилося, що це не фейк", - зізнався ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко.

За його словами, подібна "інспекція" українських позицій за участю представників окупантів - найсильніший удар по морально-психологічному стану наших військових.

"Навіть якщо ці домовленості в результаті не буде реалізовано, якщо Офіс президента відіграє назад, той удар, який отримала боєготовність наших військ, назад вже не відіграти, - впевнений Юрій Кочевенко. - Очевидно, що РФ реалізувала цілий сценарій інформаційно-бойової операції. Спочатку були погрози Пушиліна, що т.зв. "ДНР" відкриє вогонь по українських позиціях, які нібито побудовані в порушення перемир'я. А потім через тиск в ТКГ примусили Україну виправдовуватися в тому, в чому ми не повинні були... Типу - доведи, що ти не верблюд".

Експерт підкреслює, що кінцева мета РФ та ж - фактичне визнання Україною т.зв. "ЛДНР" як суб'єктів переговорів, суб'єктів міжнародного права. Це дасть РФ можливість дистанціюватися від конфлікту, виступати в якості посередників. Що призведе до питання зняття санкцій і т.д.

Юрій Кочевенко зазначає: "Крок за кроком Росія підштовхує Україну до цього сценарію, що повністю суперечить реальності. Нам не можна відступати від позиції, що частина Донбасу окупована РФ, що там - їх окупаційні адміністрації, а не т.зв. сепаратисти і бойовики - це російські окупаційні війська, керовані з Генштабу РФ, які входять в Південний військовий округ".

"Якщо влада хоче залишатися популярною, вона повинна задовольняти запит на мир"

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник вважає, що хоч ми і бачимо в якійсь мірі безпрецедентний крок, але це - скоріше крок до миру, ніж від нього.

"Вперше в історії цього конфлікту представники т.зв. "ДНР" будуть спільно щось робити в мирному ключі разом з військовослужбовцями України. Звичайно, цю ситуацію різного роду українські праві рухи, всякого роду радикали, які підтримують продовження військового конфлікту, політичні опоненти влади, спробують використовувати для розгойдування ситуації, для формування нових протестів. Спробують провести чергові "червоні лінії" для влади. При цьому зрозуміло, що це не буде інспекція українських військових і комбатантів т.зв. "ДНР". Це, перш за все, перевірка з боку СММ ОБСЄ - при присутності військових з двох сторін".

При цьому експерт не виключає, що політично ситуація виглядає певним кроком до можливого до прямого діалогу Києва з Донецьком і Луганськом - за посередництва ОБСЄ. І зазначає, що в якійсь мірі на польовому рівні це дублює формат Мінського переговорного процесу, в якому беруть участь Україна, РФ, ОБСЄ і представники ОРДЛО.

"Важливо розуміти, що без вирішення проблеми, що виникла навколо н.п. Шуми, міг би провалиться запланований обмін утримуваними особами, не пройшла би зустріч в нормандському форматі, - пояснює Руслан Бортник. - Все це вкрай необхідно саме української влади. У нас на підході - місцеві вибори, а запит на мир - один з ключових в Україні. І якщо влада хоче залишатися популярною, вона повинна задовольняти запит на мир. Навіть йдучи на певні поступки в цьому напрямку".

На думку директора УІП, без якихось компромісів переговорний процес рано чи пізно буде заморожений. Чи повториться ситуація, яка була при останніх роках президентства Порошенка - конфлікт в "теплій фазі", постійно гинуть наші військові, мирні громадяни. Через те, що немає політичного врегулювання, немає взаємних поступок.

"Цього сценарію, схоже, намагається уникнути нова українська влада, йдучи на невеликий компроміс, - підкреслює Руслан Бортник. - По суті, це загальна інспекція за участю представників ОБСЄ, України і комабатантов "ДНР" нічого не змінює. Це не визнання т.зв. "ЛДНР", навіть не прямий діалог (хоч, можливо, крок до нього). Це - технічний, польовий формат для того, щоб відкрити дорогу до обміну утримуваними особами і зустрічі в рамках нормандського формату. Але, безумовно, опоненти влади будуть розгойдувати "зраду" на цій темі. І нас чекає політичне протистояння, можливо, мітинги в Києві, атаки в бік Зеленського - з боку різного роду ветеранських рухів і структур, пов'язаних з "Європейської Солідарністю" Порошенка".

"Катастрофа в тому, що немає єдиного координаційного центру з прийняття рішень, пов'язаних з війною на Сході"

Заступник директора Українського інституту майбутнього (УІБ) Євген Мироненко зазначає: "Якщо ти ворога пускаєш на свої укріплення - як це можна назвати? Упевнений, що ми бачимо неправильний крок з боку влади".

На думку Євгена Мироненка, влада зараз всі сили кинула на місцеві вибори. У ракурсі яких тема миру - важлива. Але мир за всяку ціну - не вихід для нашої країни, впевнений експерт.

"Біда в тому, що у центральної влади немає чіткого плану щодо Донбасу - куди далі йти, як рухатися. Є хаотичні кроки, відсутність стратегії, - зазначає заступник директора УІБ. - При цьому інституції в органах держвлади, які задіяні в процесі реінтеграції тимчасово окупованих територій, займаються питаннями безпеки і оборони, не мають єдиного координаційного центру. В результаті - глава ОП Андрій Єрмак сам собі щось вигадує і робить. Віце-прем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков має якісь свої уявлення. ВСУ - фокусуються на своїх позиціях (орієнтуючись на ОП), СБУ проводить свою лінію поведінки (а їй ще й заважають). Катастрофа в тому, що немає єдиного координаційного центру з прийняття рішень, пов'язаних з війною на Сході. У підсумку ми в цьому серйозно програємо ворогові, безпосередньо РФ, яка діє чітко, продумано - за планом. Намагаючись впихнути Україні окуповані території - на своїх умовах".

Нагадаємо, дрони ОБСЄ помітили важку техніку і оборонні споруди на непідконтрольній території Донбасу.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.