В ООН нарікають на переслідування за віросповідання в Криму і ОРДЛО

Росія грубо порушує основоположні права українських громадян в окупації

Представники російської окупаційної влади в Криму, Донецькій і Луганській областях в порушення прав жителів цих територій, переслідують по сповідання інших релігій і конфесій, крім Московського патріархату. Про це заявивши тимчасовий повірений України при ООН Юрій Вітренко під час засідання Ради Безпеки ООН по формулі Аррій щодо захисту релігійних меншин в умовах збройних конфліктів.

"Російська агресія проти моєї країни і тимчасова окупація частин української території тривають, супроводжуються систематичної дискримінації, переслідування і тортури, які грубо порушують права українських громадян на релігійному грунті", - звернувся дипломат.

За словами Вітренко, Російська Федерація розгорнула широку кампанію проти утисків українців на грунті їх релігійних переконань.

Він також процитував висновки моніторингової місії ООН з прав людини относительно України, в яких, зокрема, йдеться про те, що "все віросповідання, крім Православної церкви Московського патріархату, схоже, зазнають утисків збройних груп, переслідування, затримання кліриків і прихожан, а також захопленням церковної власності ".

"Російська окупаційна влада на Донбасі навіть винайшов так звану "легалізація"- за зразком російської - коли всім релігійним організаціям, крім Православної церкви Московського патріархату, пропонується пройти перереєстрацію", - пояснив Вітренко.

Український дипломат зазначив, що за останні роки ситуація тільки погіршилася. Масштабні рейди окупаційної влади проти мусульман-кримських татар призвели до десятків арештів і ув'язненних і невинних людей за сфальсифікованими звинуваченнями.

Крім того, додав він, постійні утиски відчуває Православна церква України. У березні цього року окупаційна влада РФ затримала Архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента - лідера української православної громади Криму - по вигаданими звинуваченнями. У квітні цього року, росіяни ініцііровали експропріації останньої української церкви в Криму, а менш ніж місяць тому, навіть осквернили її приміщення.

"Ми вимагаємо від Російської Федерації негайно припинити всі акти релігійної дискримінації проти осіб, груп осіб або інституцій на окупованих територіях, відновити їх права, включаючи права на власність, притягнути винних в порушеннях до відповідальності", - заявив дипломат.

Нагадаємо, раніше портал "Донбас. Коментарі" повідомляв у перспективі відкриття офісу ООН ЮНІСЕФ в Сєвєродонецьку.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.