На Донбасі "розгорнуть" масштабні миротворчі програми ООН

На думку експертів, тільки вони здатні на припинення агресії з боку РФ

Західні експерти переконані, що розгортання на території Донбасі миротворчої операції під егідою ООН залишається дієвим форматом припинення агресії РФ і відновлення Києвом конституційного ладу на нині непідконтрольних йому територіях. Про це передає видання "Укрінформ", посилаючись на аналітиків деяких європейських дослідницьких центрів.

"Це непогана ініціатива для України - просувати міжнародні миротворчі місії в Донбасі. Я б закликав Київ продовжувати взаємодію в цьому із західними партнерами і намагатися переконувати Росію" - заявив старший аналітик Німецького фонду Маршала Сполучених Штатів Брюно Лете.

Як він зазначив, головною перешкодою для розгортання нейтральної миротворчої місії на Донбасі залишається російська сторона, яка не зацікавлена ​​в стабілізації ситуації в регіоні.

Крім опору з боку РФ, в даному питанні експерт бачить і інші виклики. За його словами, ефективної і дієвої може бути тільки місія під егідою ООН.

"В кращому разі, окремі нації можуть висловлювати власні незалежні ініціативи для участі в миротворчій місії на Донбасі", - зазначив аналітик.

Експерт також скептично ставиться до перспектив отримати позитивне рішення про миротворчу місію на сході України в Раді Безпеки ООН, де на ініціативу вкотре накладе вето російська сторона.

У свою чергу, видавець і головний редактор ресурсу EU Today Гаррі Картрайт, який в минулому мав досвід виконання миротворчих завдань в декількох "гарячих точках", впевнений, що міжнародна місія на сході України, яка буде підтримуватися українськими громадянами, є, безумовно, позитивним рішенням . Зате, також погоджується Картрайт, для РФ такий розвиток подій є неприйнятним.

У той же час він констатував, що через Brexit Євросоюз втратить у своєму складі найбільшу військову силу.

"Але я переконаний, що Великобританія продовжить підтримку ЄС і Україною в галузі безпеки", - підкреслив британський журналіст.

Нагадаємо, раніше портал "Донбас. Коментарі" повідомляв, що військовий радник американського президента Джон Болтон почав свій вчорашній офіційний візит до Києва з покладання квітів до Стіни пам'яті за загиблими за Донбас українським захисникам.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.