Екс-глава ВСУ про Іловайськ котлі: "Ми пізно спохватилися"

Муженко розповів журналістам про помилки, які допустили Іловайську трагедію

Генерал армії Віктор Муженко, який очолював Генеральний штаб Збройних сил України з липня 2014 року по 21 травня 2019 року підтверджує, що під час підготовки до параду в 2014 році і його проведення нічого не було відомо про оточення під Іловайськ. Про це він розповів у своєму інтерв'ю виданню "Радіо Свобода".

"Зараз вже є інформація, що 23-24 числа російські підрозділи оточували угрупування в Іловайську. До речі, це не тільки Іловайськ, то ж було і на Луганському напрямку. Але 23-го числа ще не було ніякої інформації. Причому не тільки у нас, але і у президента Порошенко ", - сказав Муженко.

Він також зазначив, що особисто виступав проти проведення цього параду, але коли почалася підготовка, і вже через кілька днів до 24 серпня президент Порошенко запитав його думку, варто парад проводити. Тоді Муженко сказав, що якщо вже провели підготовку, то треба проводити і парад. Тому що це демонстрація готовності до опору.

"І я вважаю, що це було правильно", - підкреслив він в інтерв'ю.

Муженко позначив, що розуміння про те, що відбувається щось незвичайне, ненормальне, прийшло тільки 24-го числа, після параду, у другій половині дня Тоді до генерала звернувся полковник Ромигайло і доповів, що він бачив особисто колону, яка пройшла повз без розпізнавальних знаків .

"Я запитав у Ромигайла, регулярні чи це війська, а він каже, що за ознаками як регулярні, але знаків розпізнавання не було, і вони йшли під прапорами" ДНР ", - розповів генерал.

Муженко запевнив, що було вжито всіх можливих заходів для збереження життя українських військових.

"Як я вже говорив, один з варіантів був залишитися в Іловайську. Інший варіант - це вийти на північ через Харцизьк - піднятися вгору на з'єднання з одним з підрозділів 25-ї бригади. Це теж був варіант виходу з ситуації. Я вважаю, що в даному випадку ми б вийшли з положення з мінімальними втратами ", - переконаний військовий.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що авторитетне західне видання опублікувало нові докази того, що в бійні під Іловайськ брали участь російські військові.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.