На Донбасі затоплено близько 40 шахт: жителі бояться обвалів і радіації

Грунт просів вже від кількох до 10 см

На тимчасово окупованій території Донецької області знаходяться 39 затоплених вугільних шахт, в деяких з них знаходяться небезпечні промислові відходи. Про це повідомляє "Урядовий кур'єр".

"Жителі шахтарських міст і селищ стурбовані темпами підйому до поверхні підземних вод на зруйнованих і розграбованих вуглевидобувних підприємствах... Серед них є особливо небезпечні, оскільки в підземних виробках зберігаються токсичні відходи", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що особливу увагу необхідно приділити закритій шахті "Юний комунар", де зберігається законсервована, після експериментального ядерного вибуху, капсула з радіоактивними речовинами. Її роками утримували в сухому режимі консервації, оскільки з шахти відкачували воду.

Однак, у квітні минулого року окупаційна адміністрація Єнакієва та Донецька, пославшись на брак коштів, зупинила роботу насосів та вироблення "Юнкома" стали поступово наповнюватися підземними водами.

За останньою інформацією, в даний час під водою опинилися вже 35% підземних виробок і затоплення радіоактивної капсули стає все ближче. Фахівці вважають, що це загрожує масштабною екологічною катастрофою: радіація через підземні води може потрапити у головну водну артерію Донбасу - річку Сіверський Донець і навіть в Азовське море.

Відзначається, що жителів Горлівки, Макіївки, Донецька турбує ще одна проблема - просідання після підтоплення шахтними водами ґрунтів (майже 10 сантиметрів). Це підтверджують знімки, отримані представниками ОБСЄ у співпраці з Національним космічним агентством України.

"Місцеві жителі розповідають про воду, яка вже стоїть у підвалах, також відбувається накопичення метану. Просідання грунту пішли тріщини у стінах будинків, що загрожують обвалом. І якщо це виробничі об'єкти - шахти або заводи з шкідливим виробництвом, то небезпека зростає в рази", - коментує ситуацію експерт ОБСЄ з екологічних питань Дмитро Аверін.

Раніше "Донбас. Коментарі" повідомляв про те, що Кабмін виділив кошти на часткову виплату зарплати шахтарям.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.