У Слов'янську почнуть переробляти осінні листя на добрива

На найближчій сесії депутати вирішать, де побудувати компост-центр

13 листопада на сесії Слов'янської міської ради планується включити проект рішення про те, щоб виділити землю під будівництво компост-центру, в якому опале осіннє листя будуть перероблятися для подальшого використання в якості сельхозяйственных добрив. Про це повідомляє видання "Східний варіант".

Як розповіла начальниця відділу екології Лариса Соловей, подобных проектів в Україні небагато - лише у Львівській та Сумській областях.


За її словами, компост-центр або компостна станція придатна для переробки не тільки опалого листя, але також бур'янів, гілок, біологічних відходів і органічного і харчового сміття.


Всі відходи будуть зсипати по черзі в кілька буртів і компостувати, тобто органіка буде перегнивати з допомогою спеціальних речовин або черв'яків. Відходи в буртах будуть збагачувати киснем, і тоді процес розкладання буде відбуватися протягом 10 тижнів. Коли компост буде готовий, його можна буде використовувати для збагачення грунту. Надалі таке добриво можна буде продавати.


Власником компостної станції КП "Благоустрій". Приблизна потужність центру - 30 тис. тонн в рік. Тут Лариса Соловей зазначила, що в середньому з одного дерева восени утворюється 35 кг опалого листя. Необхідна площа - 10 га. Імовірно центр буде розміщуватися між річкою Колонтаевкой і територією колишнього заводу "Тореласт". Перед тим, як почнеться розробка проекту, пройдуть громадські слухання, під час яких жителі висловлять свою думку.


Суми, необхідні для реалізації проекту, поки називати передчасно.


Нагадаємо, раніше портал "Донбас. Коментарі" повідомляв про запровадження штрафів для тих, хто продовжує спалювати купу осіннього листя.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.