Чим жив Донбас в 2019-му році: 10 головних подій року, що минає

У 2019 році мешканцям Донбасу видали квартири, медики в селах отримали новий транспорт, а в наступному році вирішили будувати два заводи і будинки для переселенців

Мешканцям Вугледара 2019-й рік запам'ятався реконструкцією бульвару "Шахтарський". На 2,7 гектарах території з'явилася небачена краса - клумби, дерева і чагарники. Це те, чого так не вистачає Донбасу в такі складні часи - добре облаштоване цивілізоване життя. Створили там і безліч місць для проведення заходів і тихого відпочинку. Встановили дитячий майданчик і зробили алеї для прогулянок. На все це було витрачено 11 млн 615 тисяч гривень.

Найбільш обговорюваною подією в Донецькій області у 2019 році стало розведення військ в районі населених пунктів Богданівка і Петрівське (ділянка №3). Розведення сил почали проводити 9 листопада, о 12:00. Подібна подія викликала побоювання у багатьох людей. Зараз, станом на 27 грудня, спостерігається зменшення кількісті обстрілів. Процес розведення сил проходило дзеркально, з обох сторін.

Виникла в цьому році величезна проблема з виплатою заробітних плат шахтарям. Ситуація доходила до жахливих наслідків - шахтарям навіть відключали електрику в будинках, за не сплату, а самі працівники на деяких шахтах влаштовували бунт (не підіймалися на поверхню два дні). І ось, 13 листопада, в Донецькій області на казначейські рахунки надійшло 411 млн 800 тисяч гривень, які були спрямовані на погашення заборгованості таким шахтам, ДП "Селидіввугілля", ДП "Мирноградвугілля", ДП "Торецьквугілля", ДП "Південнодонбаська №1". Ще у грудні, перед Різдвяними і Новорічними святами, також були виділені кошти. А саме - 322,6 млн грн, які використають на виплату зарплат.

Нові заводи почнуть будувати в Донецькій області. Для цього, в 2019 році розробили концепцію управління відходами та вирішили створити два сміттєпереробних заводи з технологією Waste no Energy. Вже відомо, що перший завод побудують у північній частині області. Причина - саме там є необхідний потенціал для розвитку цієї інфраструктури. Завод з'явиться в Краматорську.

Досить хороші новини з'явилися і для переселенців. Через кілька років початку військового конфлікту на Донбасі, для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) вирішили будувати житло. І це рішення підтвердилося наявністю грошей і виділенням коштів у розмірі 485 мільйонів гривень. Ці гроші заклали в проект бюджету на 2020 рік. В 2018 році, на будівництва житла для ВПО було спрямовано лише 10 мільйонів гривень. Саме питання з житлом для переселенців на Донбасі на сьогоднішній день є дуже гострим. Оскільки житлові будинки в області не будують вже дуже давно, виникає дефіцит житла. При цьому, в 2020 році розглянуть питання фінансування розвитку житлового фонду хоча б на рівні гуртожитків сімейного типу та іншого соціального житла.

Запам'ятався 2019 рік і підписанням Територіальної угоди на 2019-2021 роки. А саме, між Донецькою облдержадміністрацією, Спільним представницьким органом репрезентативних професійних спілок Донецької області та Об'єднанням організацій роботодавців Донецької області. Цю подію на Донбасі назвали знаковою, оскільки ця угода спрямована на вирішення актуальних питань життєдіяльності області. Воно стосується ефективного розвитку економіки області, підвищення якості життя, гарантій зайнятості населення, динамічного зростання заробітної плати і забезпечення безпечними умовами праці.

Цього року прославилися і активісти з Донбасу. До прикладу, фото однієї громадської активістки з Маріуполя перемогло на Всеукраїнському конкурсі в Києві. Його розмістили у фойє станції метро "Золоті ворота", де була відкрита виставка на честь цього конкурсу. Сам захід присвятили подоланню стереотипів щодо жінок та їх можливостей в українському суспільстві. Загалом на конкурс було надіслано більше 700 фотографій з усіх регіонів України.

А ось у Краматорську з'явилися цілих 15 вуличних муралів. Їх авторами стали відомі іноземні художники. Один мурал - "Missae Ferrum & Nelumbo Lutea" з'явився на вулиці Марата, 4. Його створив сам італійський художник Фабіо Петані. Він зобразив пейзаж гірського озера в сонячному світлі. Так, роботи такого талановитого художника, як Фабіо, показують людям інший світ. Причина — не у кожної людини є можливість подорожувати і доторкнутися до природи далеких країн. Але кожен на Донбасі може побачити різні мурали і таким чином подумки подорожувати і перейнятися малюнком.

2019-й рік "приніс" до сіл Донецькій області новий службовий автотранспорт на якому медичні працівники зможуть надавати людям допомогу. Транспорт отримали заклади охорони здоров'я первинного рівня, які працюють саме в селах. Ще на Донбасі почали будувати 21 об'єкт охорони здоров'я на загальну суму 158 мільйонів гривень. Крім цього, закуповують медичне обладнання для медичних закладів у сільській місцевості на загальну суму 18 мільйонів гривень.

Зустрічати Новий рік 40 мешканців Донбасу будуть в своєму новому і особистому житлі. Саме така кількість дітей-сиріт отримали ключі від власного житла перед святами. Житло купили за рахунок субвенції з обласного бюджету, яка була надана бюджетам міст, районів, ОТГ (Об'єднаних територіальних громад) на умовах співфінансування 50/50. Так, квартири дітям-сиротам видали у Костянтинівці, Краматорську, Покровську, Лимані, Мирнограді, Добропіллі, Селидові, Добропільському, Бахмутському, Покровському, Слов'янському, Мар'їнському та Волноваському районах. А ще - в Олександрівській та Черкаській ОТГ.

Раніше, видання "Донбас. Коментарі" писало, що в новому році на Донбасі будуть формувати ОТГ і проводить вибори. 



Источник: https://donbass.comments.ua

Flanges

15 квітня 2021, 11:33

Ни слова о необходимости запорной арматуры https://admiralzavod.com/ru/catalog/

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.