Медведчук розповів, чому російський газ пішов в Болгарію в обхід України

Можлива втрата 15 млрд кубометрів транзиту газу стане потужним ударом для всієї української економіки

В обхід України отримувати російський газ Болгарія почала згідно з новою угодою між газовими компаніями двох країн. Блакитне паливо у Болгарію пустили через газопровід "Турецький потік", повідомив голова Політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук.

Як зазначається, на кордоні з Туреччиною, Болгарія буде отримувати 2,9 млрд кубометрів газу у рік (через нову точку стикування). Також, глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв прогнозує, що в 2020 році в зв'язку із запуском "Турецького потоку", Україна втратить 15 млрд кубометрів транзиту.

За словами Віктора Медведчука, для України майже 3 млрд кубометрів газу, які будуть надходити в обхід нашої країни, були не зайвими. А можлива втрата 15 млрд кубометрів транзиту газу, буде потужним ударом не тільки по українській газо-транспортній системі (ГТС), але й по всій українській економіці.

"Економіка є економіка. Болгарії просто вигідний цей проект, оскільки він гарантує надійність транзиту в обхід політично і економічно нестабільній Україні", - вважає Віктор Медведчук.

Раніше, Міністр енергетики Болгарії Теменужка Петкова повідомляла, що перехід на отримання російського газу через Туреччину, а не через Україну і Румунію, надасть можливість щороку економити понад 70 млн левів (понад 955 млн гривень за нинішнім курсом) на плату за транзит. Загалом, це дозволить знизити ціну на російський газ в Болгарії приблизно на 5%.

Крім цього, газ по "Турецькому потоку" будуть отримувати й інші країни Південної і Центральної Європи (не лише Болгарія).

В Україні, за даними Міністерства енергетики і захисту навколишнього середовища, добувати природний газ стали менше на 0,8% (до 18,915 млрд кубометрів). Такі дані надані за період з січня по листопад 2019 року в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.

Раніше, видання "Донбас. Коментарі" писало, що до дітей на Донбасі прийшли новорічні поліцейські.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.