Зеленський посмертно нагородив п'ятьох військових, які загинули на Донбасі

Президент Володимир Зеленський заявив, що подвиг загиблих воїнів не можна виміряти нагородами

Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про відзначення державними нагородами України", згідно з яким орденом "За мужність" III ступеня нагородили п'ять військовослужбовців, загиблих в зоні проведення Операції об'єднаних сил. Про це повідомляє ZN, UA з посиланням на пресслужбу Офісу президента.

За особисту мужність і самовіддані дії, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджені старший солдат Ігор Вівчаренко, сержант Ярослав Журавель, сержант Микола Ільїн (Ілін), сержант Олексій Золін і лейтенант Дмитро Красногрудь.

"Імена героїв, які віддали життя за територіальну цілісність і незалежність України, назавжди залишаться в пам'яті поколінь. Їх подвиг, непереборну силу і любов до Батьківщини неможливо виміряти ніякими нагородами. Дякую кожному військовому, який захищає Україну і кордони нашої держави", - зазначив Зеленський.

Лейтенант Дмитро Красногрудь загинув 13 липня поблизу Зайцеве на Донбасі. Тоді сержант Ярослав Журавель був поруч з ним. У складі евакуаційної групи він повернувся на місце підриву, щоб забрати тіло командира. Гарантії безпеки українському командуванню надала СММ ОБСЄ, якій бойовики російсько-окупаційних формувань пообіцяли дотримуватися режиму тиші. Однак окупанти влаштували засідку і відкрили по групі вогонь на поразку.

Медика Миколу Ільїна (позивний "Естонець"), який намагався витягнути Журавля із зони обстрілу, бойовики вбили.

Поранений боєць і тіло медика залишилися в "сірій зоні".

Тіло розвідника Дмитра Красногрудя, який підірвався на міні, 15 липня бойовики передали українським військовим. Через день було передано тіло медика Миколи Ільїна, а 21 липня - тіло сержанта Ярослава Журавля, який загинув в сірій зоні від отриманих під час ворожого обстрілу поранень і ненадання допомоги.

За фактом обстрілу евакуаційної групи і вбивства військового медика прокуратура Донецької області зареєструвала кримінальне провадження за ст. 448 Кримінального кодексу (порушення законів війни).

Сержант Олексій Золін, старший стрілець мотопіхотної роти мотопіхотного батальйону 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького загинув 19 березня під час обстрілу російськими окупантами позицій українських військових в Донбасі.

Оператор групи спеціального призначення 24-річний старший солдат Ігор Вівчаренко загинув 14 квітня, під час навчань на полігоні в Донецькій області, коли стався вибух міномета. Тоді ще вісім військовослужбовців отримали поранення.

Раніше "Донбас.Коментарі" писали, що протягом минулої доби на Донбасі було зафіксовано три обстріли - бойовики продовжують порушувати режим тиші.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.