Незаконні збройні формування на Донбасі хочуть піару замість миру – Офіс президента

В Офісі президента пояснили, чому рішення ТКГ про інспекцію в Шуми не було реалізовано

Україна не погодиться з деструктивними спробами зірвати мирний процес. Так на скасування інспектування в районі Шумів на Донбасі відреагував Офіс президента.

Повідомляється, що Україна сьогодні вранці від представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО отримала низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника. Погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно "одноразового інспектування" виключно однієї точки не відбудеться через постійну зміну запитів російської сторони.

"Як ми й передбачали, представники незаконних збройних формувань в ОРДЛО не очікували конструктивної позиції України. Віра у власну пропаганду та відірваність від реальності заважає їм адекватно оцінювати події, що відбуваються", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ОБСЄ неодноразово підтверджувала, що українська сторона жодним чином не порушувала умов режиму припинення вогню на Донбасі. За шість тижнів від 27 липня Україна сумлінно дотримувалась усіх умов.

"Можемо й хочемо робити це й надалі, щоб перейти від "тиші" на Донбасі до сталого миру. Констатуємо, що представники незаконних збройних формувань демонструють наявність у них зовсім іншої мети, а саме – піару замість миру, - наголосили в ОП. - Якщо в Донецьку не здатні знайти на мапі Європи населений пункт Шуми Донецької області, претензії щодо якого ми чули неодноразово, й тепер у випадковому порядку обирають нові населені пункти для інспектування, то можемо хіба що поспівчувати".

Як пояснюється в офіційному повідомленні, українська сторона з доброї волі та для остаточного підтвердження своєї чесності погодилася на те, щоб представник ОБСЄ в присутності представників сторін на лінії розмежування зафіксував факт відсутності будь-яких порушень домовленостей щодо режиму припинення вогню з боку України. Тож Україна, відповідно, звернулася з пропозицією дзеркально подивитися й на райони розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, у яких моніторингова місія дійсно фіксувала факти наявності порушень.

"Однак адекватної відповіді ми не отримали, - кажуть в ОП. - Запропонований формат передбачав технічний характер таких дій, а саме: у цивільному одязі, без одіозних представників. Суто технічна процедура. Однак на сьогодні це неможливо з об’єктивних причин. Ключова з яких – відсутність порушень з нашого боку. Карантинні обмеження також впливають на деталі того, як могло б відбутися інспектування в районі Шумів".

Нагадаємо, експерти назвали наслідки рішення ТКГ, яке було прийнято на позачерговому засіданні.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.