Український вчений знайшов у Донецькій області сліди давніх поселень

За роки роботи археологам вдалося знайти масу цікавих артефактів

У Донецькій області не так вже й багато археологічних об'єктів, однак за кілька років плідної роботи вчені змогли зробити неймовірні відкриття.

Кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історичних дисциплін Маріупольського державного університету (МДУ) В'ячеслав Забавін розповів, що на своїй першій експедиції виявив поховання середнього бронзового століття катакомбної культури, а саме дерев'яного візка, керамічний посуд і кістки похованих людей.

За 32 роки своєї діяльності, учений разом зі студентами знаходили на території області безліч різних знахідок і ось найбільш цікаві з них:

В цьому році з 29 червня по 18 липня пройшла експедиція, під час якої були знайдені вісім поховань епохи бронзи і одне раннього залізного віку. В результаті розкопали скелет чорногоровця (може, киммерійця), якого поховали в позі вершника; дитяча гробниця з чотирма горщиками, що вказують на знатне походження дитини.

g3fK1rXIiDJsAdoACexAvW4EK.jpg

Крім того, вчені знайшли скелет коня, вбитого кулею в XIX столітті. До речі, були знайдені вироби з кістки, бронзи і керамічний посуд.

А в минулому році під час літньої експедиції в селі Кременівка (Миколаївський р-н) були знайдені сліди землевласників і скотарів, які жили тут 3,5 тисячі років тому (бронзова доба), сліди стародавніх жител і так далі.

У 2013 році археологи в Новоазовському районі провели роботу на кургані Седоркін віком 4000 років.

LkJZSedas2G_Bt17FU_nF-qYx.jpg

З допомогою карток і архівних даних, вчені вивчили три кургани, знайшовши в одній з могил останки кочівника, можливо, печеніга поряд з яким знайшли останки коня. Останнього поховали разом з господарем.

У 2016 році в кургані "Могила Камишуватка" виявили 13 поховань, одне з яких віднесли до третього тисячоліття до н. е. Вчені виявили кістки людини з ростом 2 метри.

mThKo0dum6qIIuk-bgt5lrjwe.jpg

А в одному з поховань крім кісток знайшли ритуальні предмети – бичачу шкіру, палиці. Можливо, це було поховання місцевого шамана або чаклуна.

У листопаді 2016-го в Маріуполі виявили останки мамонта. Бивню і частинам кісток ноги тварини близько мільйона років і це підтвердила експертиза.

KmAS_K2gejHbtquO7VAqSmx0N.jpg

Все знайдене знаходиться в Маріупольському краєзнавчому музеї.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, що харківські археологи відкопали рештки скіфської жінки з золотом і зброєю.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.