Підсумки серпня-2019 у зоні ООС: неробоче перемир'я і спекотна кінцівка літа

Безстроковий режим припинення вогню, який почався з 21 липня, зійшов нанівець

І хоч обстрілів і їх жертв у серпні стало менше, чергові домовленості про перемир'я пішли прахом. Особливо помітно це стало ближче до кінця місяця, коли окупанти (російські кадрові військові і донбаські бойовики) все частіше стали використовувати заборонені міномети, а часом і артилерію.

Серпень у зоні ООС: новий командувач

Кадрові зміни, які після зміни влади зачіпають всю Україну, не обійшли стороною і зону Операції об'єднаних сил (ООС). Замість Олександра Сирського командувачем ООС призначений Володимир Кравченко

Новий командувач ООС – фігура не медійна. До цього призначення Кравченко був командиром військ оперативного командування "Північ" Сухопутних військ ЗСУ (територія відповідальності – Житомирська, Київська, Полтавська, Сумська, Черкаська, Чернігівська області та Київ).

Кравченко – бойовий офіцер, його син на фронті з початку війни, а племінник загинув у боях з агресором. Про це пише волонтер Роман Доник.

Серпень у зоні ООС: тиша, якої не було

Військовий оглядач Денис Попович, характеризуючи на прохання видання "Коментарі" серпень у зоні Операції об'єднаних сил, зазначив: "Можна сказати, що "На Західному фронті без змін", як у відомому романі. Ось тільки фронт у нас Східний. Обстановка не змінилася, йде позиційна війна з обстрілами і жертвами. Спроба встановити перемир'я, уже традиційно, зірвалася, хоча певні надії і прогнози, що буде якось інакше, були. А це означає, що дійсно, на жаль, без особливих змін".

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин нагадав, що традиційно у серпні спостерігається збільшення кількості обстрілів і вилазок диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ). Втім, цього разу окупанти вели себе тихіше.

За даними прес-центру ОС, минулого місяця російські війська і підконтрольні їм бойовики здійснили близько 320 обстрілів. У серпні-2018 відбулося більше тисячі обстрілів, в липні-2019 – близько 460, так що можна говорити про відносне зниження порушення режиму припинення вогню.

Мінімальну кількість ударів (2) у серпні-2019 було зафіксовано п'ятого числа, максимальну (20) – в останній день місяця, 31-го.

"Із 2014-го я три роки провів на Донбаському фронті. І постійно в останній місяць літа кількість обстрілів збільшувалася. Противник ніби з ланцюга зривався, – зазначає Волошин. – Цей рік в якійсь мірі став винятком. Втім, якщо на початку серпня було до десяти обстрілів на добу, то під кінець – два десятки. До того ж, в останній тиждень окупанти підключили заборонені Мінськими угодами міномети (82 і 120 мм) і артилерію (122-мм)".

Згідно з даними групи "Інформаційний спротив", протягом серпня противник, як правило, використовував великокаліберні кулемети, гранатомети різних модифікацій, а також автоматичне стрілецьке озброєння. Міномети і арта невеликих калібрів були задіяні в третій декаді останнього місяця літа. Найчастіше під ударами були позиції ООС в Луганській області, а також на півдні Донецької області і в районі Світлодарської дуги.

Серпень у зоні ООС: все про втрати

У серпні-2019 тринадцять днів (4, 7, 8, 9, 13, 15, 16, 17, 18, 23, 24, 28, 29) пройшли без бойових втрат (ні загиблих, ні поранених, ні травмованих). У серпні-2018 всього чотири дні порадували такою статистикою. У липні-2019 таких днів було одинадцять.

За різними даними, від 7 до 9 захисників України минулого місяця загинули в зоні ООС. У серпні-2018 і липні-2019, за даними прес-центру ОС, загинули по 14 українських воїнів.

Поранення в останній місяць літа-2019 отримали 23 воїни. Роком раніше, як і місяцем раніше, поранених було приблизно в три рази більше

Волонтери "Інформнапалм" провели порівняльний аналіз обстрілів (ООС і СММ), після чого заявили, що штаб Об'єднаних сил занижує кількість обстрілів на 30-80%. Те ж саме нібито стосується і втрат.

Редактор Цензор.НЕТ, волонтер Юрій Бутусов вважає, що сенсу приховувати втрати в Україні немає. "У нас все публічно, і ведеться єдиний список загиблих воїнів – Книга пам'яті, що робить елементарною звірку і критику даних. Тому всі наші загиблі бойових причин і в ході виконання службово-бойових завдань в ООС відомі – їх товариші та їх близькі не дозволяють забути когось", – запевняє Бутусов.

За його словами, звичайна практика, яка діє з початку війни – у відомості не включаються не бойові втрати (хвороби, самогубства, ДТП, в результаті конфліктів), які, за статистикою, офіційно майже рівні бойовим.

Бутусов запевняє, що станом на 30 серпня у ході чергового "перемир'я" на Донбасі загинуло 16 українських вояків, в тому числі: 8 – бойові втрати; 8 – небойові втрати.

Видання "Новинарія" наводить поіменний список тих українських військових, які загинули в серпні в результаті обстрілів. У списку – вісім осіб (наймолодшому – 20 років, найстаршому – 38).

"Чорним днем" стало 6 серпня, коли в результаті гранатометного удару в районі Павлополя, загинули четверо захисників України.


ВІДЕО.

З цього приводу президент України Володимир Зеленський телефонував президенту РФ Володимиру Путіну, а також заявляв: "Сьогодні весь світ побачив, хто саме миру не хоче".


Серпень у зоні ООС: вилазка з наслідками

Одне з найбільш гучних бойових зіткнень сталося в кінці серпня на Світлодарській дузі, в районі Зайцево.

У ніч на 29 серпня бійцями "Азова" була помічена група найманців, яка рухалася "сірою зоною", намагаючись проникнути на позиції, контрольовані силами ОС. В результаті короткочасного бою четверо окупантів було знищено, один – поранений і взятий в полон.

31 серпня противник попросив режим "тиші", щоб забрати тіла загиблих. А після узгодження цього самого режиму, окупанти почали обстріл із застосуванням гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Відповідь не затрималася.


Зона ООС: чого чекати далі

Влад Волошин прогнозує, що восени ситуація в зоні ООС загостриться. Особливо – напередодні переговорів у "нормандському форматі".

"Як правило, противник різко загвинчує обстріли перед переговорами. Ніби "підгорає" у нього, ніби всіляко намагається зірвати мирний процес, – пояснює Волошин. – Україна намагається знайти нові політичні методи вирішення конфлікту. У тому числі, із залученням до переговорів США. Але це явно не подобається комусь за поребриком. Ось і віддається наказ маріонеткам з "Л-ДНР" посилити обстріли та інші провокації. У серпні по мирних "прилітало" менше, ніж зазвичай. Можна згадати хіба що обстріл в районі КПВВ "Майорське". Боюся, що восени мирні громадяни будуть частіше опинятися на прицілі окупантів. Також не виключаю, що противник почне підпалювати висохлу траву (в тому числі обстрілами) і під прикриттям димової завіси засилати ДРГ".

Раніше "Донбас. Коментарі" писало, що на передовій зросла кількість снайперів з Росії




Источник: https://donbass.comments.ua
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.