Обмін полоненими 100 на 100: на які вимоги Кремля може піти Україна

Експерти пояснили, чому після довгої паузи обмін полонених анонсували саме зараз

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак анонсував незабаром новий обмін полоненими "100 на 100", а також появу нових ділянок для розведення військ на Донбасі. "Коментарі" дізналися у експертів, чому після довгої паузи все це "закрутилося" саме зараз, що у відповідь Кремль може зажадати від Києва і на що українська влада може піти.

"Російська сторона чекає від України політичних кроків"

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього (УІБ) Ігор Попов упевнений, що російська сторона чекає від України політичних кроків: поновлення закону "Про особливий статус", прямих переговорів з керівниками так званих ДНР / ЛНР, конституційних змін, внесення "Формули Штайнмайера "в українське законодавство. Також, на його думку, на порядку переговорів - постачання води до Криму і навіть якісь побажання щодо внутрішньої політики України.

"Навряд чи Андрій Єрмак зможе реалізувати подібний список побажань, - зазначає експерт УІБ. - І це може послабити його позиції як на російському напрямку, так і в цілому в українській системі влади. В такому випадку поточні питання будуть обговорюватися на платформі ТКГ в Мінську, а неофіційну комунікацію, швидше за все, знову буде модерувати Віктор Медведчук. Не виключено, що питання звільнення і повернення українських громадян теж буде супроводжувати вже він".

Ігор Попов підкреслює, що у лояльних до Росії політичних сил великі плани на місцеві вибори, вони сконцентрували солідні інформаційні та інші ресурси.

"У ряді регіонів це дозволить сформувати цікаву для них конфігурацію в місцевих радах, - вважає експерт. - І тоді центральна влада України отримає ще один вектор тиску з приводу політичних компромісів з Російською Федерацією. У антиросійських сил в такому випадку з'явиться мотив і привід для масових вуличних акцій і відповідних заяв місцевих рад іншій частині України".

"Припинення вогню і можливість обміну - це пряник"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков впевнений, що Росія використовує і припинення вогню, і обмін незаконно затриманими - як форму тиску на українську владу. Зокрема, на Андрія Єрмака, який претендує на позицію головного переговірника з Росією від України.

"Припинення вогню і можливість обміну - це пряник, тому що це підсилює значимість і незамінність Єрмака, - говорить аналітик. - Заява Дмитра Козака (заступник голови Адміністрації президента РФ, який відповідає за переговори з Україною - ред.) про безглуздість переговорів в форматі радників (читай переговори Козака і Єрмака) главу Офісу президента послаблюють. І те, і інше - це дресирування на зразок собачки Павлова, щоб виробити у Володимира Зеленського та його оточення умовний рефлекс: Кремль сказав - треба виконувати".

Зокрема, зазначає Олександр Кочетков, Кремль вимагає впроваджувати "особливий статус" Донбасу до Конституції України. І це повністю відповідає з'явленню після "обнулення Володимира Путіна" ідеї "переможної дипломатичної війни" проти Білорусі та України, яка потрібна російській владі.

"РФ не готова йти на поступки без значного удару по суверенітету України"

Нинішні рухи Офісу президента стосовно питань врегулювання конфлікту на Донбасі можна назвати спробою врятувати потопаючий рейтинг влади перед місцевими виборами. Так вважає політичний консультант, глава Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко.

"Для цього необхідна стратегія швидких і однозначних перемог, які намагаються вичавити з обмінів полоненими і можливого нового етапу переговорів в Нормандському форматі, - пояснює експерт. - Для Росії ж є неприйнятними будь-які поступки без внесення особливого статусу Донбасу до Конституції України, причому на російських умовах ".

Фактично ми бачимо спроби компенсувати відсутність прогресу в переговорах, відзначає Ярослав Божко.

"Команда Зеленського вирішила зробити тему врегулювання на Донбасі своїм ключовим передвиборчим проектом. У той же час РФ не готова на поступки без значного удару по суверенітету України. В результаті ми бачимо якісь напівзаходи і обіцянку "домовлятися" з вуст глави ОП ", - резюмує політконсультант.

Нагадаємо, під час візиту в зону ООС Зеленський вказав на одну проблему в Мар'їнці.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.