Переговори щодо Донбасу: як відіб'ється білоруський фактор і чи чекати проривних рішень

Експерти розповіли, які рішення може прийняти на цьому тижні Тристороння контактна група перемовників щодо Донбасу

На цьому тижні в онлайн-форматі відбудеться перше засідання Тристоронньої контактної групи перемовників щодо Донбасу за участю української делегації в оновленому складі. "Коментарі" дізналися у експертів, чи можуть прийняти якісь проривні рішення і як на переговорах може відбитися "білоруський фактор".

"У ТКГ практично не буває проривів"

Ніхто не знає, як відіб'ється білоруський фактор на переговорах щодо Донбасу. Адже поки не ясно, як будуть у наших сусідів розвиватися події далі. Таку думку висловив глава Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес.

Він підкреслює, що якщо ситуація в Білорусі буде загострюватися, фізично це буде заважати деяким заходам. І можуть обговорювати перенесення зустрічей з Мінська в інше місце. Але й зараз через пандемію зустрічі проводять в онлайн-форматі, тому це не буде питанням першої важливості.

"Багато ЗМІ від кожної зустрічі в форматі ТКГ очікують прориву. А це виглядає трохи наївно, - вважає Енріке Менендес. - У ТКГ практично не буває проривів. На пальцях однієї руки можна перерахувати якісь рішення, прийняті в цьому форматі - та які просунули вперед питання врегулювання конфлікту. Загальна кількість засідань усіх підгруп за майже шість років, напевно, перевищила тисячі. Більшість - просто формальності".

Як пояснює експерт, сторони щось обговорюють, приймають чернетку рішення, та іде нагору, в адміністрації президентів України і Росії. Там роблять правки, викреслюючи більшість напрацювань. І такий процес може тривати вічно.

Енріке Менендес зазначає: "Навіть заявлена повістка ТКГ - дуже" дієтична". Збираються обговорювати подальше розведення військ, режим тиші, зони розмінування, питання обміну утримуваними особами. Чисто гуманітарний блок і блок з безпеки. За деякими даними, будуть якісь обговорення в економічній підгрупі. Але мій досвід спостереження за тим, що відбувається показує, що ця підгрупа не демонструє ефект. Як і політична".

Експерт також звертає увагу, що практично на кожній зустрічі говорять про відкриття нових КПВВ в Луганській області - в районі Щастя і Золотого. Але мовчать про те, що з чотирьох КПВВ в Донецькій області працює всього один - і той з величезними обмеженнями.

"Зрозуміло, що вірус не відступає. І режим карантину буде, схоже, посилений взагалі скрізь. Це означає, що у сторін більше аргументів не відкрити КПВВ, ніж відкрити їх. Але я вважаю це неправильним, якщо ми говоримо, що по обидва боки лінії розмежування живуть наші люди. Не можна грати в мовчанку, вдаючи, що нічого не відбувається", - підкреслює Енріке Менендес.

"Рішення про реальне відкриття КПВВ фактично погоджено"

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов нагадує: з вуст українських офіційних осіб вже прозвучали заяви, що переговорний майданчик поки змінювати не будуть. Незважаючи на неспокійну ситуацію в Білорусі.

"Це логічно, адже засідання ТКГ проходить в форматі онлайн-конференцій. Так сьогодні засідатимуть підгрупи, завтра - власне ТКГ. Від локації переговорного майданчику в таких обставинах нічого не залежить, - каже Дмитро Снєгирьов. - І я б рекомендував деяким нашим політикам не розкидатися заявами про необхідність зміни переговорного майданчику".

За словами експерта, переговори в Мінську могли б бути використані Україною як важіль для політичного тиску на Білорусь. Адже саме такий переговорний майданчик "зробив Лукашенка "рукопожатим" на Заході".

"Але якщо ми зараз будемо наполягати на відмові від Мінська як від місця проведення переговорів, це буде сприйнято керівництвом Білорусі як недружній крок з боку України. І дозволить нашим сусідам ще більш хитнутися у "братні обійми" РФ ", - аргументує Дмитро Снєгирьов.

Він також зазначає, що на цьому тижні учасники переговорів планують обговорити чимало питань: від нової зустрічі в рамках нормандського формату (НФ) - до аналізу режиму всеосяжної тиші.

"Основне питання - підготовка зустрічі 28 серпня політичних радників глав держав НФ. І тут родзинка - якщо заступник голови Адміністрації президента РФ Дмитро Козак братиме участь в цій зустрічі, то можемо говорити, що "Мінськ" не вичерпав себе. Якщо ж 28-го Козака не буде, то, як мені здається, подальші переговори втрачають сенс", - вважає експерт.

У питанні обміну утримуваними особами Дмитро Снєгирьов очікує якісного прориву.

"Якщо Москва, а за нею і підконтрольні їй самопроголошені "республіки" заявлять про неможливість обміну, це буде сигналом про торпедування домовленостей, - упевнений експерт. - Обмін - фактично єдиний пункт, який хоч якось виконується. І його невиконання ставить під питання деескалацію конфлікту: нові КПВВ, місця розведення і розмінування".

Поки, зазначає Дмитро Снєгирьов, все вказує на те, що бойовики готові відкрити восени КПВВ в районі Щастя і Золотого. Не випадково вони зігнали туди важку техніку і зараз форсовано будують нові пункти пропуску. Це, вважає експерт, показує, що рішення про реальне відкриття цих КПВВ фактично погоджено.

"Подальше припинення вогню - це війна нервів і війна політики. Якщо РФ дасть привід українській делегації звинуватити опонентів у недотриманні режиму тиші, то Київ поставить питання про неможливість імплементації політичної частини мінських домовленостей. Тому на передові позицій окупантів зараз виведені, в основному, російські військові. І вони стежать за фактичним дотриманням режиму тиші. Адже Кремлю важливо продавити імплементацію в українське законодавство формули Штайнмайера і особливо статусу Донбасу", - резюмує експерт.

"У росіян немає наміру йти назустріч Україні"

Політичний експерт Євген Магда вважає, що не варто очікувати якогось ефективного прориву в ТКГ на цьому тижні.

"Не тільки тому, що це буде відеоконференція і дебют Леоніда Кравчука як керівника української делегації в ТКГ. А й тому, що врегулювання конфлікту на Донбасі цілком залежить від російської позиції. А я не бачу у росіян наміру йти назустріч Україні", - пояснює експерт.

Що стосується ініціатив перенесення ТКГ з Мінська, то це, на думку Євгена Магди, може відбутися тільки, якщо РФ буде готова на такий крок. А вона, за словами політексперта, в цьому не зацікавлена. Особливо зараз.

Нагадаємо, що до переговорів в ТКГ щодо Донбасу приєднався перший прем'єр-міністр України Вітольд Фокін.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.