В ОБСЄ прокоментували підсумки засідання ТКГ щодо Донбасу

На Донбасі число порушень режиму припинення вогню скоротилося до найнижчого рівня, кажуть в ОБСЄ

Режим припинення вогню на Донбасі, узгоджений чотири тижні тому, успішно діє. Про це йдеться в повідомленні спеціального представника ОБСЄ Хайді Грау після чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи.

Так, число порушень режиму припинення вогню скоротилося до найнижчого рівня, який коли-небудь фіксувала Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ. Відзначається, що в зоні конфлікту значно покращилася ситуація у сфері безпеки, що в свою чергу позитивно відбивається на житті цивільного населення.

"Це зайвий раз доводить, що при наявності політичної волі можна досягти конкретних результатів", - заявив Грау.

Крім того, учасники засідання робочої групи з безпеки обговорили оновлений план розмінування по 20 дільницям. Тоді як економічна робоча група обговорювала поточні питання водопостачання в окремих районах Донецької та Луганської областей України, а також проблеми екології - йшлося про стан вугільних шахт по обидва боки лінії зіткнення.

Також було опрацьовано питання взаємного звільнення і обміну пов'язаних з конфліктом утримуваних. Але остаточної згоди з цього питання ще не домоглися.

Політична робоча група переважно говорила про місцеві вибори в 2020 році, які частково скасували на Донбасі.

"Я шкодую, що з цієї причини учасникам не вдалося обговорити питання порядку денного, спрямовані на імплементацію Мінських угод", - резюмував посол.

Нагадаємо, експерти розповіли, чи є прогрес у вирішенні донбаського питання після засідання ТКГ, де Україну вперше представляв Кравчук.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.