Блокування переговорів ТКГ: чому Україну знову ставлять в положення прохачів волі Кремля

Експерти пояснили, чим загрожує той чи інший хід Києва в рамках переговорів щодо Донбасу в ТКГ

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук зізнався, що російська сторона і проросійські маріонетки з ОРДЛО фактично заблокували переговори, вимагаючи від Верховної Ради змінити постанову "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році". "Коментарі" розпитали з цього приводу експертів: чи піде парламент на такий крок, чим загрожує той чи інший хід Києва і чому нас знову заганяють у становище прохачів і виконавців волі Кремля.

"Росії просто потрібен привід блокувати переговори"

Глава Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один з учасників політичної підгрупи переговірників в Мінську Сергій Гармаш передбачає, що парламент розгляне звернення Кравчука. Але навряд чи скасує постанову про вибори.

"Якби у СН була достатня кількість голосів для цього, то постанова спочатку приймалося б без цього 4 пункту (саме його скасування вимагають РФ і підконтрольні їй "Л-ДНР"; там записано, що в цей момент немає можливості призначати і проводити місцеві вибори в тимчасово окупованих Росією Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей - ред.). Крім того, РФ насправді не важлива постанова", - упевнений Сергій Гармаш.

За його словами, Росії просто потрібен привід блокувати переговори, звинувачувати Україну в порушенні "Мінська", і - факт, що "на вимогу ОРДЛО, Україна змінює своє законодавство".

Ще один важливий аспект - це поява в парламентському документообізі "Мінського комплексу заходів", відзначає експерт.

"Нашим законодавцям потрібно продумати, як відреагувати на прохання Кравчука, з огляду на ці фактори, - вважає Сергій Гармаш. - На мій погляд, накопичувальний ефект від останніх подій навколо "Мінська" може привести до серйозної внутрішньополітичної кризи".

"Люди, які проживають в ОРДЛО, не бачать себе в такій Україні, яка є зараз"

Політичний аналітик Сергій Лозовський вважає, що через неможливість узгодити позиції сторін, ситуацію з переговорами щодо Донбасу знову загнали в глухий кут.

"Ми переживаємо з 9 серпня розмови про "неправильні" вибори в Білорусі. Але на тлі того, що відбувається в Україні, нашій владі помовчати б і не давати ніякі рекомендації з позиції "двієчника". Розмова йде про "поразку в правах" свого ж народу. Але щось виправляти наш парламент навряд чи буде. Адже у нас навіть на підконтрольній території Донбасу не хочуть проводити вибори в частині громад", - нагадує аналітик.

На думку Сергія Лозовського, все це загрожує тупиком, заморожуванням переговорів.

"Як і всі спроби пришити те, що не пришивається - повернути Україну на Донбас, а Донбас - в Україну, - каже експерт. - Люди, які проживають в ОРДЛО, мають на цей рахунок свою думку. Вони не бачать себе в такій Україні, яка є зараз".

Аналітик вважає, що для реальної реінтеграції потрібна загальна - що об'єднує всі сторони - ідея.

"Такою могла б бути ідея відновлення в повному обсязі Декларації про народний суверенітет 90-го року. Але від тієї Декларації нічого крім назви не залишилося. Якби тоді були прописані шлях в НАТО, наступ на російську мову і так далі - ніякого б голосування не було. Конституцію у нас кроять, як завгодно. Але точно не на благо народу", - резюмує Сергій Лозовський.

"Фактично розпалася створена при Порошенкові антипутинська коаліція"

На думку координатора в "СтопТеррор" Семена Кабакаєва, з моменту обрання Зеленського президентом, українська державна політика щодо РФ змінилася з оборонно-наступальної на ніяку.

"Ми втратив підтримку міжнародних партнерів, фактично розпалася створена при Порошенкові антипутинська коаліція, - каже експерт. - Новообраний президент, який не має відповідного досвіду, вирішив піти на поступки Росії, щоб виконати свою передвиборчу обіцянку щодо принесення миру в Україну. Але результатом війни (а у нас саме війна Росії з Україною) може бути мир або в разі перемоги однієї зі сторін, або в разі капітуляції. Зараз ті кроки, які робить нова українська влада, більше нагадують капітуляцію".

Експерт підкреслює, що задобрити агресора не вийде. І що всі угоди, підписані з РФ, нічого не варті. Доведено сплюндрованим Будапештським меморандумом.

"Парламент в основному підконтрольний Зеленському. Але люди, які сидять в ВР, повинні віддавати собі звіт, за що вони будуть голосувати. Наслідки будуть жахливими, люди зраду не пробачать", - попереджає Семен Кабакаєв.

Раніше експерти розповіли, чи є прогрес після першої зустрічі ТКГ на чолі з Кравчуком.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.