Як довго ще триватиме перемир'я на Донбасі: експерт зробив прогноз

Експерт пояснив, чи зможе Україна реалізувати план Зеленського закінчити війну на Донбасі до кінця року

Російська агресія, окупація частини Донбасу - наша постійна больова точка, яку агресор б'є постійно, навіть коли начебто на фронті стало тихіше - удари тепер наносяться на дипломатичному полі бою. А вибиває Кремль з української влади все те ж: визнання війни "громадянським конфліктом", написання законів під диктовку РФ, прийняття ОРДЛО з "особливим статусом" і всіма витікаючими у вигляді цілком імовірної федералізації України, а то і реальної громадянської війни. Про це йдеться в статті "Коментарів" "Осінь-2020 готує масу викликів для України: як з ними впоратися".

Тим часом українська розвідка постійно повідомляє, що на тимчасово окупованих територіях противник риє нові траншеї і зміцнює позиції. Втім, у тому ж окупанти звинувачують українську сторону. Ватажок "ДНР" Денис Пушилін навіть пригрозив завдати удару по цих самих позиціях, які, можливо, існують лише в його уяві.

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин схиляється до думки, що перемир'я, яке трималося весь серпень, закінчується досить скоро. І справа не тільки в тому, що "зеленка" буде сходити, а позиції - оголятися, переміщатися і по-новому пристрілюватись.

"З досвіду минулих років - незабаром після того, як діти йдуть в школу, починається активність на фронті, - пояснює експерт. - Обидві сторони за час перемир'я підготувалися до того, що воно буде порушено. І зможуть дати досить серйозну і точну" відповідь" на провокації. Те, що воно буде порушено - я навіть не сумніваюся, тому що політичні процеси навколо Донбасу, особливо Мінський процес, заходять в глухий кут. Вже зрозуміло, що Україна не буде проводити вибори в ОРДЛО одночасно з усією підконтрольною частиною. Тож РФ зупинить переговорний процес. І буде тиснути військовими діями".

Під величезним питанням і нормандські зустрічі, вважає Влад Волошин. Він нагадує, що зустріч радників глав держав, яку намічено на 28 серпня, вже була зірвана. З таким же "успіхом", швидше за все, "пройдуть" й інші.

Військовий експерт попереджає: "Причин для того, щоб дотримуватися домовленостей про припинення вогню, у окупантів незабаром не буде. Україна не хоче миру на російських умовах. І Кремль дасть відмашку своїм військам в ОРДЛО посилити вогневі провокації. В тому числі з метою впливати на наші вибори, підігруючи проросійським політикам в Україні. Ті будуть запевняти, що тільки вони можуть домовитися про мир".

А коли перемир'я остаточно буде припинено, зросте активність диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) противника. Вони, за словами Влада Волошина, будуть активно лізти вперед. А це ближні вогневі контакти, бойові зіткнення.

"Ситуація восени однозначно загостриться. Особливо ближче до місцевих виборів, - упевнений військовий експерт. - Тому в мене великі сумніви в реалізації плану Зеленського закінчити війну до кінця року. Російська сторона не дотримується ніяких домовленостей і фактично блокує Мінський і Нормандський процеси. Агресор навіть не намагається йти на поступки. Україна ж в односторонньому порядку поступатися весь час не може, на жаль, прогноз дуже тривожний".

Нагадаємо, з Росії в ОРДЛО прибуває техніка і найманці: про це повідомила українська розвідка.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.