"Доступне житло для переселенців ОРДЛО": не настільки вже й доступне

Тимчасово переміщені особи продовжують перебувати в очікуванні

Питання забезпечення житлом внутрішніх переселенців в Україні за рахунок державних програм залишається відкритим вже шостий рік. Про це повідомила координатор громадської приймальні УГСПЛ при ГО "Правозахисна Група "СІЧ" Наталя Кожина, передає видання Depo. Донбас.

За її словами, можливість отримати та самостійно сплатити кредит на придбання власного житла за програмою "Доступне житло" є у зовсім невеликій частині переселенців.

"Рішенням у цій ситуації стала б виплата від держави компенсації ВПЛ за зруйноване або залишене на непідконтрольної української влади території, яку можна було б направити на сплату залишилася вартості нового житла. До того ж це, в свою чергу, позитивно позначилося б і на жваві будівельної та інших галузей виробництва, торгівлі, принесло б додаткові надходження в державний і місцеві бюджети ", - зазначила Кожина.

Також координатор позначила, що особливо обурливим видається ситуація з призначенням і виплатою грошової компенсації за належні для отримання житлових приміщень внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у АТО/ОНС. Запропонований державою механізм був сприйнятий як реальна можливість для постраждалих від війни і воювали осіб вирішити житлову проблему і свідчив про визнання їх заслуг перед країною. Між тим, протягом першого року дії Постанови, лише одиниці отримали таку компенсацію.

Нагадаємо, раніше портал "Донбас. Коментарі" повідомляв, що за останній місяць кількість переселенців з тимчасово-окупованих територій Криму і Донбасу зросла на три тисячі осіб.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.