На Донбасі на стороні окупанта воюють найманці із 30 країн – Мамедов

Стало відомо, громадяни яких країн беруть участь у війні на Донбасі на стороні противника

Заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов заявив, що на Донбасі Росія використовує найманців із понад 30 країн. Про це він сказав "Радіо Свобода".

Як він розповів, Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальні провадження за фактами участі понад 100 іноземних громадян у складі незаконних збройних формувань РФ у збройному конфлікті на Донбасі проти України. При цьому, географія країн походження найманців дуже різноманітна і складає понад 30 держав, серед яких Франція, Чехія і навіть Чилі. А от найбільша їхня кількість наразі з Іспанії та Сербії – по 27 осіб, Молдови – 26, Франції – 20. Додамо, що відносно 16 чехів в Україні зареєстровані кримінальні провадження.

Мамедов зауважив, що починаючи з 2014 року іноземні найманці перебували в складі різних підрозділів незаконних збройних формувань, наприклад, у так званому 14-му батальйоні територіальної оборони "Призрак", що відрізняється своєю жорстокістю. За словами заступник генпрокурора, на цьому етапі розслідування розголошення імен можливих його фігурантів може негативно вплинути на розкриття злочинів. Однак журналісти писали про ультраправу організацію "Континентальна єдність", що займається організацією участі французьких "добровольців" у НЗФ РФ. Один із засновників цієї організації Віктор Лента часто дає інтерв’ю, де розповідає про свою безпосередню участь у збройному конфлікті.

"Нам відомо (і ці факти є в кримінальних провадженнях), що на території Російської Федерації створені спеціальні навчальні центри, де проводиться вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців з метою використання у збройному конфлікті на території Донецької та Луганської областей України", - сказав Мамедов.

Нагадаємо, українська розвідка зробила заяву про нарощення противником боєздатності на Донбасі.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.