Зрив перемир'я на Донбасі: чого домагається Пушилін, призначаючи обстріли

Експерти зробили прогноз, що буде за порушенням перемир'я на Донбасі та бойовими втратами

Ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін заявив, що вони планують відкрити вогонь по українським укріпленням неподалік Горлівки 9 вересня (вже кілька разів переносять дату), бо вважають їх такими, що "не відповідають домовленостям". Україна обіцяє адекватну відповідь, СММ ОБСЄ спростовує заяви Пушиліна (мовляв, позиції не пересунулися вперед). Тим часом вперше за понад 40 днів перемир'я в рядах ВСУ - бойові втрати. "Коментарі" запитали експертів, навіщо окупанти провокують ескалацію, кому це вигідно і чого очікувати далі.

"Те, що відбувається, в черговий раз демонструє, що РФ мир на Донбасі не потрібен"

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин зазначає: "Пушилін, який вже кілька разів "призначав" обстріли, нагадує шакала Табаки з твору Кіплінга. Шакал гавкав лише те, що йому говорив Шерхан, а Пушилін ретранслює те, що сказали у Москві".

На думку експерта, Росія не має наміру дотримуватися перемир'я, адже Україна не хоче виконувати її ультиматуми. У тому числі - змінювати закон про вибори.

"Все це гальмує процес переговорів. Не узгоджені питання обміну заручниками, підготовка зустрічі в нормандському форматі. Те, що відбувається, в черговий раз демонструє, що РФ мир на Донбасі не потрібен, - підкреслює Влад Волошин. - Українські мирні ініціативи вона підтримувати не хоче, проводить не політику компромісів, а політику ультиматумів. Одним з яскравих проявів чого стали заяви Пушиліна в стилі "ми будемо стріляти". Стріляти вони, до речі, почали і без оголошення, без "дат". 6 вересня у нас були поранені й загиблі в результаті прицільного вогню на поразку. Це вже не провокаційні обстріли, як раніше".

Експерт вважає, що Росія загострює ситуацію саме зараз, тому що почалася передвиборча гонка в Україні.

"І ситуацією на сході нашої країни будуть користуватися проросійські сили в Україні. Їх координує Кремль, тож стежимо за висловлюваннями тих чи інших наших політиків в ракурсі Донбасу. Хто і як буде стригти політичні дивіденди. А чим ближче до виборів, тим більше у них буде "пригоряти". І допомагаючи їм, Росія буде все більше загострювати ситуацію на Донбасі. Кількість обстрілів та інтенсивність бойових дій дійде як мінімум до того, що було до перемир'я", - прогнозує Влад Волошин.

"Сьогодні відбувається чергова гра навколо місцевих виборів"

Було мало ілюзій, що перемир'я, режим припинення вогню на лінії зіткнення буде стійко тривати. Це не стільки питання попереднього досвіду зриву подібних домовленостей, скільки загальний пазл переговорного процесу навколо досягнення миру на Донбасі. Так вважає аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко.

"РФ традиційно використовувала ситуацію безпеки для продавлювання своїх позицій в політичних домовленостях, - пояснює вона. - Сьогодні відбувається чергова гра навколо місцевих виборів, вимоги внести зміни до постанови ВР, відповідні бажанням РФ. Йдеться також про традиційну російську тему - щоб українська сторона розглядала ОРДЛО як суб'єктну сторону переговорів".

З огляду на такий розклад, Юлія Тищенко сумнівається, що найближчим часом відбудеться зустріч в нормандському форматі.

"Україна, різні суб'єкти, ВР не реагують на вимоги РФ так, як би того хотілося. Політичні та оборонні складові вказують на ймовірність подальшого загострення. Причому спроби дестабілізації ситуації будуть не тільки на лінії зіткнення, але і в Україні в цілому", - прогнозує аналітик.

Також вона звертає увагу на більш широкий російський контекст: отруєння Навального в РФ, перебування його в Німеччині, заяви ЄС щодо Білорусі. Тобто, загострення можуть бути (і є) на більш широкомасштабному політико-дипломатичному фронті. Де українське питання - лише один з провідних сюжетів.

Юлія Тищенко констатує: "Нас очікує не тільки новий політичний сезон, але і нові-старі виклики безпеки в більш складних умовах".

"Україна буде намагатися максимально уникнути загострення"

На думку політичного експерта Дмитра Воронкова, войовничі заяви Пушиліна носять явно провокаційний характер. Першочергова мета, яку при цьому ставить Росія - натиснути через своїх маріонеток на українську владу, зробивши ту поступливішою.

"Перед виборами українській владі невигідно загострення. Адже це буде демонстрацією слабкості офіційного Києва, невміння принести мир, прорахунків в кадровій політиці в ТКГ, - пояснює Дмитро Воронков. - А країна-агресор буде це використовувати, домагаючись згоди української влади на прямі переговори з ОРДЛО, на вибори (коли б вони там не відбулося) без встановлення Україною контролю за кордоном".

Експерт не виключає, що окупанти можуть спробувати поліпшити свої позиції на Донбасі. Адже коли в української влади руки зв'язані виборами, на жорстку відповідь вона навряд чи зважиться.

"Втім, певні плюси від ситуації отримує і наша центральна влада, - каже Дмитро Воронков. - Вона вже скасувала вибори в ряді населених пунктів на підконтрольній території (де, швидше за все, програла б) - під приводом небезпечною ситуації. І тепер, у зв'язку із заявою Пушиліна, отримує додаткові аргументи. І хоч обіцяв почати стрілянину лише в районі населеного пункту Шуми, що близько Горлівки, де гарантія, що загострювати не почнуть уздовж всієї лінії розмежування? "

За словами експерта, Україна буде намагатися максимально уникнути загострення. Хоча б до 25 жовтня. Росія, в свою чергу, буде намагатися за цей час добитися від Києва поступок - в тому числі, провокуючи ескалацію на Донбасі.

Нагадаємо, у генпрокурора заявили, що на Донбасі на стороні окупантів воюють найманці з 30 країн.



Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.